Op het Franse boerenland waar geen industrie is maar wel schone lucht. Waar dorpjes slapen in de zomerzon en waar de weekmarkten hun regionale producten aan de man brengen. Waar de zondagsrust nog heerst, zonder dat het saai is, en waar rivieren en meren om in te zwemmen in de zon op je wachten. Waar de picknickmand en hun gezelschap je de taferelen laten zien waar wij slechts van dromen. Waar je de natuur in je hart sluit. In dat Frankrijk wonen wij.

Het dorp Saint-Plaisir
Saint-Plaisir is een gemeente in het Franse departement Allier (regio Auvergne) en telt zo'n 450 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Moulins. Een groot deel van het gebied van de Auvergne wordt bedekt door het Massif Central, een oud vulkanisch gebergte dat zich over bijna een zesde van de totale oppervlakte van Frankrijk uitstrekt.

Omgeving
De omgeving is zeer aantrekkelijk met een schitterende natuur, rijke cultuur en vele mogelijkheden om te wandelen, zwemmen, lezen, lekker eten en drinken of niets doen.

Auvergne
In het westen van de Auvergne vindt je meren en vulkanen. Tussen de keten van de Dômes, de Monts Dore en het enorme Massif Cantalien ligt een indrukwekkend, maar tevens idyllisch landschap dat echt iets is voor de natuurliefhebber. Het Regionale Natuurpark van de Vulkanen van de Auvergne, het grootste van Frankrijk, waakt over de vijf groepen die deze ongebruikelijke streek vormen: de keten van de Puys (of Monts Dômes), het Massif du Sancy (of Monts Dore), de hoogvlakten van de Artense en de Cézallier en de Monts du Cantal.

Vulkanen
Ten westen van Clermont-Ferrand verheffen 80 slapende vulkanen van de keten van de Puys zich boven een gebied van veertig kilometer. Van de top van de Puy de Dôme, de hoogste van allemaal (1.465 m), onthult de keten zijn statige en mysterieuze karakter. Hier maakt iedere vulkaan gebruik van zijn charme om bewondering te oogsten. Sommige onderscheiden zich door hun klokvorm, andere tonen ingestorte kraters, de stille getuigen van een enorme woede-uitbarsting. Iets zuidelijker doemt het Massif du Sancy op, een toeristische plaats in het weidse landschap van de Auvergne die men niet missen mag. De Sancy (1.886 m) is het hoogste punt van midden Frankrijk.

Meren, wouden en steden
Hier omheen liggen de meren van Guéry, Servières en Pavin. Laatstgenoemde, ingebed in het woud, gaat er prat op één van de mooiste meren van de Auvergne te zijn. De liefhebbers van kunst en geschiedenis zullen de naburige steden, bakermat van de Romaanse bouwkunst in de Auvergne, zeker waarderen. Men mag vooral de Basilique Notre-Dame d'Orcival, het kasteel van Cordès en de kerk van Saint-Nectaire niet missen.

Hoogvlakten
De hoogvlakten van de Artense en de Cézallier onthullen het koninkrijk van de weidse perspectieven. Op de hoogvlakten van de Cézallier, met zijn hooggelegen graslanden, brengen duizenden exemplaren hoornvee de zomer door.